Bøger til læringscenteret

Inspiration til bøger fra forlagene
header-stripes-illustration

mere end 100 titler

Lille træ

Lille Træ af Jacinta Madsen
Tema: Relationer og følelser, identitet
Målgruppe: Indskoling

Det er forår, og Lille Træ skal lige til at springe ud, da en lille pige kommer springende gennem skoven. Hun tager Lille Træ op af jorden og med hjem, så de kan bo sammen i byen. Pigen er fuld af gode idéer og gør alt, for at Lille Træ skal have det godt – men Lille Træ sygner mere og mere hen. Hvad er der galt med Lille Træ?

Lille Træ er historien om et spirende venskab mellem en pige og et lille træ, der ikke tør springe ud. Det er svært at lege sammen, når man kommer fra vidt forskellige verdener, men måske kan venskabet danne grobund for en helt ny forståelse?

En vildtvoksende billedfortælling om et anderledes venskab og om at lytte og mærke, hvad andre har brug for. Jacinta Madsen har i tilblivelsesprocessen udviklet en collageteknik, hvor natur, pensel, saks og papir sammen skaber et særligt æstetisk udtryk, der inviterer børn og voksne til kreativitet og leg.

 

Forlaget Gutkind

Tænk ikke på mig

Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson
Tema: Familieliv, grænser, identitet, krop og pubertet, levevilkår
Målgruppe: Udskoling

Vilma er lige fyldt 13 år. Krop og identitet er under forandring, og netop som veninder, kærester, fester og musik skal til at være livets nye omdrejningspunkt, får hendes mor konstateret uhelbredelig kræft. Lægerne giver hende 6 – 48 måneder tilbage at leve i. Sammen og hver for sig forsøger datter og mor at leve et så almindeligt liv som muligt, samtidig med at de begge prøver at forholde sig til at skulle miste og mistes.

Tænk ikke på mig er en autobiografisk coming of age roman om sygdom, kærlighed, latter, ensomhed og sorg. Og om følelsen af hverken at turde give eller bede om hjælp.

.

Forlaget Gutkind

Påfugl

Påfugl af Ane Bjørn
Tema: Køn, identitet, normer og idealer, relationer og følelser
Målgruppe: Indskoling

Det er fastelavn, og Momo skal klædes ud. Butikken er fyldt med superhelte. Riddere. Robotter. Astronauter.

Far peger begejstret på en flyveøgle med vinger i snoretræk, men Momo ser den slet ikke. Han ser kun det smukke, glitrende fuglekostume med blågrøn fjerpragt.

Påfugl er en poetisk billedfortælling om kønsforventninger og identitet – og om vigtigheden af at blive set og mødt som den, man er.

 

Forlaget Gutkind

Med døden til følge


Med døden til følge af Lars Daneskov
Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

 

Forlaget Gutkind

Trylleblik


Trylleblik af Ane Bjørn
Tema: Relationer og følelser, identitet, livsstil og levevilkår
Målgruppe: Indskoling, mellemtrin, udskoling

I et land uden navn i en by i ruiner lærer en pige noget ganske særligt af sin bedstemor: Med to fingre for det ene øje får man trylleblik og kan se ting, man ellers ikke har øje for. Fine ting, man ikke troede fandtes. Glimtende skatte i støvet. Gyldne slotte i mørke skove. Havfruer i dybet.

Trylleblik er en sanselig billedfortælling om en pige på flugt med sin familie.

Familiens farefulde rejse mod et andet sted fortælles udelukkende i bogens billeder. Ordene er til gengæld pigens og gengiver loyalt hendes subjektive syn på verden omkring sig. En verden der trods realiteternes grusomhed stadig er fuld af farver og magi, lys og håb.

 

Forlaget Gutkind

Læsepadden Pede

Læsepadden Pede af Carl Quist-Møller
Tema: Familieliv, relationer og følelser
Målgruppe: Indskoling

Pede er en sløv padde, og en dag, hvor Ræv, Hare, Mus og Grævling tager ham med på biblioteket, lægger Pede sig til at sove. Da han vågner, er han blevet efterladt, og Pede er helt alene med en masse bøger. Men hvad skal de bruges til? Er de beregnet til at bygge med? Sove i? Heldigvis er Pede god til at få ideer, og da han finder på at åbne en bog, sker der magiske ting.

 

Læsepadden Pede er en hyldest til bogen og dens evne til at få os til at glemme tid og sted.

 

Forlaget Gutkind

Natblomst

Natblomst af Cecilie Eken
Tema: Relationer og følelser, identitet, levevilkår, familieliv
Målgruppe: Mellemtrin

Mia er flyttet til en ny by med sin mor, lillebror og papfar Jan. Hun har fået nyt hus og ny skole, og hun hader det alt sammen og ønsker sig tilbage til sit gamle liv, hvor hendes far og hunden Matti også var en del af hverdagen.

En aften stikker hun af efter et skænderi og gemmer sig i genboens forladte have, der viser sig ikke at være helt forladt. Men det er ikke kun det magiske træ i haven, der vogter over hemmeligheder. Mia har også gjort noget, hun gerne vil skjule.

Natblomst er en historie om ensomhed, tab og venskab og ikke mindst om vores forhold til den natur, vi selv er en del af. Den er en selvstændig fortsættelse af bestselleren Sølvblomst, og kan læses fra 10 år.

 

Forlaget Gutkind

Sølvblomst

Sølvblomst af Cecilie Eken
Tema: Relationer og følelser, identitet, levevilkår, familieliv
Målgruppe: Mellemtrin

Jonas og hans bedste ven Simon har en hemmelig hule i genboens store, tilgroede have. En dag ser Jonas ejeren, en gammel dame, blive kørt væk i en ambulance, og hun kommer ikke tilbage. Hendes hus med de mange potteplanter står tomt og aflåst. Men det virker, som om der stadig er nogen derinde. Nogen, der har brug for hjælp.

Sølvblomst har været et hit hos læserne, siden den udkom i 2002. Det er en stemningsfuld og poetisk fortælling om venskab, forandring og naturens magi, der danner optakt til fortsættelsen i Natblomst. Bogen kan læses fra 10 år.

Forlaget Gutkind

Mor

Mor af Rebecca Bach-Lauritsen og Charlotte Pardi
Tema: Familieliv, relationer og følelser
Målgruppe: Indskoling, mellemtrin, udskoling

MOR – et brøl, en sang, et suk er en bog til alle, der har en mor. En bog til én, der har mistet sin mor, savner sin mor, til én der måske har det svært eller har det nært med sin mor.

Bogen er en visuel beskrivelse af det særlige kærlighedsbånd, der er mellem mor og barn. Bogen består af 30 udsagn om hvad Mor er – fx et brøl, en sang, et suk – ledsaget af en helsides illustration. Den er blevet til i et tæt samarbejde mellem forfatter Rebecca Bach-Lauritsen og illustrator Charlotte Pardi.

 

Forlaget Gutkind

De Afganske sønner

De afghanske sønnner af Elin Persson
Tema: Relationer og følelser, identitet, livsstil og levevilkår
Målgruppe: Udskoling

Rebecka er ny i jobbet på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn. Hun ved ingenting om integration, men det gør ikke noget. Det eneste, som jobbet kræver, er, at man er god til at følge reglerne i proceduremappen.

Rebecka får ansvaret for tre unge afghanske drenge. Ahmed danser med hofterne, Hamid har brevet fra udlændingestyrelsen liggende på sengebordet, og Zaher trasker stille rundt på gangene i sine glitrende plastiksandaler. Hun forsøger at bevare distancen, men det er svært, når der er ægte liv, skæbner og følelser på spil.

Gennem små, korte kapitler skildrer Elin Persson hverdagen på et asylcenter set fra den ansattes perspektiv. Vi hører om drømmene, kriserne, sammenholdet og den lange ventetid på svar.

I 2021 blev Elin Persson tildelt Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for De afghanske sønner

 

Forlaget Gutkind

Max Vero

Max Vero af Cecilie Eken
Tema: Relationer og følelser, identitet, livsstil og levevilkår
Målgruppe: Mellemtrin

Max fra det krigshærgede land Beleria drømmer mere end noget andet om at blive jagerpilot som sin afdøde far og få hævn over fjenden fra Darien, som har gjort ham forældreløs.

Sammen med vennerne Amir og Sita har han bygget sit eget fly, som kun mangler en solkrystal for at kunne flyve. Max er villig til at gå langt for at skaffe en krystal og få sit fly på vingerne, og snart befinder han sig i skudlinjen på en måde, han slet ikke havde planlagt.

Selv da han får sine ønsker opfyldt, må Max indse, at ingenting er så enkelt, som han havde forestillet sig: At deltage i en krig koster dyrt, og hvor meget er han villig til at betale?

Max Vero – Venner i krig er en actionfortælling, der loyalt mod børns fascination af våben og kamp fortæller om venskab, kærlighed og krigens hårde konsekvenser – tilsat hurtige jagerfly, vilde biljagter, kærlighed og forræderi.

 

Forlaget Gutkind

Milo ser verden

Milo ser verden af Matt de la Peña og Christian Robinson
Tema: Relationer og følelser, identitet, levevilkår, familieliv, normer og idealer
Målgruppe: Indskoling, mellemtrin

Milo kører metro med sin søster. Han fordriver tiden med at studere ansigter og forestille sig de andre passagerers liv. Der er en mand med skæg i hele hovedet – Milo tegner, hvordan han lægger kabale i en rodet lejlighed. En dame i brudekjole – Milo ser en stor og flot bryllupsceremoni for sig. Og så er der drengen i pænt jakkesæt og helt hvide sneakers – Milo forestiller sig, at han er på vej hjem til sit slot med hængebro og tjenere. Men da Milo skal af toget, står drengen af ved samme stop, og det går op for Milo, at han og drengen er på vej det samme sted hen …

Milo ser verden er en tankevækkende billedbog om fantasi og fordomme, men også en vigtig påmindelse om, at det, man forestiller sig, ikke nødvendigvis er sandt, og hvor varsom man skal være med at dømme mennesker ud fra deres udseende.

 

Forlaget Gutkind

Perfekte mennesker

Udskoling

Perfekte menneske sætter fokus på det moderne menneskes uoverkommelige forventninger og krav til sig selv samt reklamers og mediers idealisering af det perfekte liv.

Bogen belyser bl.a. spørgsmålene: Er det perfekte liv i virkeligheden en fantasi?
Findes lykken overhovedet i det perfekte – eller snarere i det, der ikke er perfekt?

Fagbogen kan tilgås i digital form med Uni-login, hvis skolen har abonnement på fagbog.gyldendal.dk.

Forlaget Gyldendal

Rusmidler

Udskoling

I bogen Rusmidler får eleverne en mangefacetteret gennemgang af emnet. Både forskellige rusmidlers virkning samt mulige konsekvenser som afhængighed og misbrug.

Mennesker har altid beruset sig, og rusen er blevet brugt meget forskelligt: som en pause fra hverdagens gentagelser, en søgen efter bevidsthedsudvidende oplevelser, en flugt fra et hårdt arbejdsliv, som selvmedicinering mv.

Læs om tilladte og forbudte rusmidler i Danmark og andre lande, om danske unges verdensrekord i druk, og hør to danske unge fortælle om deres erfaringer med rusmidler. Læs om handlen med rusmidler, som er et af de største illegale markeder i verden. Hør også eksperters og politikeres meninger om rusmiddelloven, og læs, hvordan man kan få vejledning og behandling for afhængighed eller misbrug af rusmidler.

Bogen kan også findes som e-bog på mitcfu.dk.

Forlaget Gyldendal

Sex, krop og kærlighed

Udskoling

Unge bliver i dag bombarderet med sex og seksualitet. Og på samme tid skal de udvikle deres egen seksuelle identitet og finde ud af, hvad de godt kan lide og med hvem.

Hvordan påvirker det unges opfattelse af sex, kærlighed og deres egen krop at leve i en tid, hvor sex fylder så meget i medierne og i det offentlige rum? Og hvordan finder man overhovedet ud af, hvad man har lyst – og ikke lyst – til?

Fagbogen kan tilgås i digital form med Uni-login, hvis skolen har abonnement på fagbog.gyldendal.dk.

Forlaget Gyldendal

Subkulturer

Udskoling

Mange subkulturer kan genkendes på deres stil. Emo’er, rockabillyer og skatere har hver deres særlige måde at se ud på og være på.

I en subkultur finder medlemmerne et trygt fællesskab og en fælles identitet. De genkender hinanden på blandt andet tøjstil, frisure og tatoveringer og samles om ting som graffiti, musik og særlige ritualer. Bogen Subkulturer giver en forklaring på, hvad en subkultur er, og hvorfor mennesker har behov for at tilhøre en gruppe. Det forklares, hvordan musik, visuelle signaler, køn, identitet og krop bruges til at definere sig inden for en subkultur.

Fagbogen kan tilgås i digital form med Uni-login, hvis skolen har abonnement på fagbog.gyldendal.dk.

Forlaget Gyldendal

Kroppen - rim og mirakler

Indskoling

Tag på opdagelse i din fantastiske krop!

Rim, øvelser, forunderligheder og wow-fakta om kroppen.

Masser af flotte og sjove illustrationer af Peter Bay Alexandersen.

Forlaget Gyldendal

Mørkemusen

Indskoling

Bag en sprække i panelet i et faldefærdigt hus kommer fem små mus til verden. Mørkemusen er den sidste. Mørkemusen er altid den sidste. Også da den skal ud i den store verden på egen hånd:

En anderledes heltefortælling om at være et stille væsen i en overvældende verden.

Forlaget Gyldendal

Den som alle ser

Mellemtrin

Den som alle ser er historien om tvillingerne Anna og Isabel. De ligner hinanden bortset fra en enkelt lille ting: Anna sidder i kørestol. Nå ja. Og så er der også lige den detalje med Said, som Isabel er forelsket i. Ved et uheld kommer Anna til at ødelægge alt imellem dem, og for Anna er der kun én udvej: Isabel må og skal på date med Said. Men verden er ikke altid helt så simpel, når man er den, som alle ser … 

Forlaget Gyldendal

De mange køn

Mellemtrin

I dag taler vi meget om, hvordan man opfatter køn. De fleste har et køn, som svarer til det, deres krop viser, men sådan er det ikke for alle mennesker. Læs om kønsidentitet, kønsroller, transpersoner, flydende køn, og bliv klogere på, hvordan man kan udtrykke sit køn.

Forlaget Gyldendal

Mig og min krop

Mellemtrin

Hvorfor er mine fingre ikke lige lange? Hvorfor har jeg ikke pels som de andre aber? Hvorfor går jeg på to ben, mens de fleste andre dyr går på fire ben? Hvorfor kan jeg ikke leve evigt? Hvorfor gør det så ondt at slå sig? Og hvorfor gør det så egentlig ikke ondt at få klippet hår?

Mig og min krop er en fagbog til børn om kroppen. Bogen giver tankevækkende og letforståelige svar på, hvorfor vi mennesker ser ud og udvikler os, som vi gør. Den er også fyldt med sjove aha!-forklaringer og viden, som man straks får lyst til at dele med andre.

Forlaget Gyldendal

Hemmeligheder under min seng

Udskoling

Kamille lever et ret normalt liv som ung voksen, med veninder, fester, kæreste, tanker om fremtiden … men bag facaden synker hun langsomt til bunds i sit liv på grund af spiseforstyrrelsen BED: Hun spiser. Meget. Alt for meget.

Findes der en vej ud af BED, så Kamille kan komme videre med sit liv?

En velskrevet, troværdig og ægte god læseoplevelse, også for andre end dem, der selv har lidt/lider af BED eller kender nogen, der har.

Forlaget Gyldendal

Camp, kys og kaos

Mellemtrin

“Jeg er tyk. På den der mine-forældre-og-læge-sender-mig-på-fedecamp-måde.”

For 14-årige Sarah er sundhedstilbuddet for tykke børn og unge lig med social død. Men hvad hvis campen rent faktisk kan gøre det, den lover? Så vil Lucas måske endelig få øjnene op for hende. Faktisk vil ALLE hendes problemer løse sig, hvis hun bare bliver tynd … Og det med campen er der vel ingen, der behøver at vide?

Camp, kys og kaos er første bind i Det fede liv – en serie om at føle, at verden ikke har plads til én, men også om håb, selvkærlighed og om at lære at lytte til sin egen stemme.

Forlaget Gyldendal

Kvantespring

Udskoling

Vedkommende og bevægende roman, der kaster lys over alle de forskydninger og komplicerede følelser af skyld, afmagt, kærlighed og frustration, der sker i en familie, når den ene teenager dropper ud af gymnasiet og burer sig inde på sit værelse på grund af angst, mens den anden fortsat har skole, venskaber, fester og endda en spirende forelskelse, der kalder. 

Forlaget Gyldendal

Afstanden mellem dig og mig

Udskoling

Vedkommende, rørende roman om kærlighed against all odds: En aften i byen møder Laura Mille, og de kysser hinanden. Da de mødes igen, er det på gymnasiet som lærer og elev.

Mille kysser Laura. Og Laura bliver forelsket. Alt ville måske være skønt, hvis det ikke lige var for den detalje, at det er ret idiotisk at blive forelsket i sin lærer. Laura er godt klar over det, hun ved bare ikke, hvor hun skal gøre af alle sine følelser. Selvom vennerne Valde og Olivia normalt plejer at være der for hende, forstår de ligesom ikke helt, hvad det er, hun går igennem. Og Lauras mor er flyttet til Island med sin kæreste og sender hele tiden billeder af vulkaner og får. 

Afstanden mellem dig og mig er en historie om alt det fantastiske og svære ved at elske et andet menneske. Om at føle sig forbundet og forladt. Uovervindelig og alene. Og om at være så opfyldt af sine egne problemer, at man nogle gange ikke kan rumme de andres.

Forlaget Gyldendal

Hør lige her!

Udskoling

Hør lige her! fortæller om en opvækst mellem to kulturer oplevet gennem 15-årige Mahmoud. I løbet af en skelsættende sommer i indvandrer-ghettoen bliver han stillet over for store prøvelser både som bror og som søn i en pakistansk familie.

Romanen skildrer køn og identitet i en smeltedigel af skandinavisk frisind, højredrejet udlændingepolitik, Bollywood-drama og muslimske leveregler. Og gør det på sin helt egen direkte og humoristiske måde.

Hør lige her! har fået en forrygende modtagelse i Norge, hvor den blev nomineret til både Brageprisen og Bokhandlerprisen 2020, hvilket er usædvanligt for en debutroman. 

Forlaget Gyldendal

Det eneste jeg ønsker mig

Udskoling

Merle tager i byen på en rastløs fredag aften og møder M. Det bliver starten på et uforpligtende forhold med en gensidig aftale om ingen følelser. Til gengæld giver han middage, drinks og søde gaver. Merle oplever det som et eksperimenterende eventyr, men hendes veninde Loui synes, hun bliver nødt til at åbne øjnene og indse, at alt har en pris. 

En fortælling om lyst, kærlighed og den krævende kunst at finde ud af, hvor grænsen går. 

Forlaget Gyldendal

Onduleret

Udskoling

En enkelt misforståelse kan ændre alt. Det sker for to bedste venner efter en fastelavnsfest på gymnasiet, hvor den ene er klædt ud som smølf, den anden som Pippi.

Onduleret er et stille drama om venskab og grænser, der overskrides. 

Kan også findes som e-bog på mitcfu.dk.

Forlaget Gyldendal

Trine Loppelil Sørøverhjerte 1

Indskoling

Trine skal begynde i en ny klasse, og det er ikke hverken første, anden eller tredje gang, hun prøver det. Hendes familie flytter nemlig ret tit. Hun glæder sig overhovedet ikke, for det er ikke let, når ens mor er sørøver, og ens far har et loppecirkus. 

Trine vil bare gerne være normal, og denne gang har hun besluttet, at det hele skal være anderledes. Men hvordan kan tingene nogensinde blive anderledes, når ens forældre er de samme unormale forældre, der elsker at træne bidegale lopper og plyndre fisk fra fiskerne på havet?

Da Trines forældre endelig indser, hvor svært det er for hende, kaster de sig ud i at arrangere en “normalfest” for Trine. Det er bare nemmere sagt end gjort, når man er alt andet end normal.

Forlaget Gyldendal

Trine Loppelil Sørøverhjerte 2

Indskoling

Trines klasselærer planlægger en ”Tag med dine forældre på arbejde”-dag. Det er cirka det værste, Trine kan forestille sig. Hun vil hverken med sin far til loppetræning eller med sin sørøvermor på havet. Men selvfølgelig ender Trine på Sorte Saras sørøverskib, Valkyriens hævn. Sørøverkvinderne sætter kurs mod Oslobåden, den skal nemlig plyndres. Og senere efter et voldsomt uvejr havner de på en mystisk ø, som vist ikke er helt ubeboet.

Forlaget Gyldendal

Vores fantastisk forskellige familier

Indskoling

Hvordan ser din familie ud?

I bogen her kan du møde Lilli i farmors have, cirkusklovnen Milo, Karen-Sofie, der har to mødre, kongelige Frederik med hang til fritter, Felix og hans luksus-tanter, Asta, hvis mor leder efter en mand, Ali på rejse gennem ørkenen, de 14 unger, som Agnes og Jørn passer, Kasper og hans far fra San Francisco, Aya, der elsker, når alt er, som det plejer, Emil, der drømmer om sin far, og Esther, som tager toget hjem til sin blandede familie …

Forlaget Gyldendal

Mira #venner #forelsket #etårimitliv

Mellemtrin

Man kan godt føle sig lidt ensom, når ens bedste veninde laver en kærlighedsklub med hende den nye, smarte i klassen. For man må kun være medlem, hvis man har været forelsket, og det har Mira aldrig været, selvom hun virkelig prøver.

Hvad nu hvis hun beslutter sig for at tænke meget på ham fra klassen? Altså bare en halv time hver dag. Kan hun mon så blive forelsket? Hvor svært kan det være?!

MIRA er en tegneserie-bog om at være veninder, blive forelsket og have en pinlig mor, men den handler også om at mangle en far og have lidt for mange i pap.

Forlaget Gyldendal,

Hvis vi var en almindelig familie

Mellemtrin

Min mor er claudiant, min far er på druk, og min lillesøster ønsker sig en skattejagt til sin fødselsdag. Det sidste lyder måske ikke så kompliceret, men skattejagt er fars specialitet, og det er efterhånden et stykke tid siden, vi har set ham …

HVIS VI VAR EN ALMINDELIG FAMILIE er en historie om forældre, som ikke kan finde ud af at være voksne, og om børn, som derfor må være det.

Forlaget Gyldendal 

Langt fra det hvide hus

Udskoling

Langt fra Det hvide Hus er en både sorgfuld og humoristisk historie om ikke at være den, der stod først i køen, da forældre og tilværelse blev uddelt; om nødløgne og om overlevelse på trods.

Selvom Bush prøver at se tingene fra den humoristiske side, så er der i virkeligheden ikke så meget at grine ad ved livet i Palme-parken. Hans mor magter ikke rigtigt at være mor, og hans far er slidt ned efter at have prøvet at holde sammen på familien i 15 år. Da Bush en dag møder en dame og lidt tilfældigt kommer til at fortælle en løgn, tager livet en helt ny og glædesfyldt drejning. Spørgsmålet er bare, hvor lang tid der vil gå, før løgnen indhenter ham, og alting ramler?

Forlaget Gyldendal

Når hjertet er en elpisker

Udskoling

Når hjertet er en elpisker er en hjertevarm og filmisk roman om fire forskellige mennesker i en trappeopgang, der rykker tæt sammen, da livet føles overvældende.

Halvvejs gennem 1.g. falder Pi om på gulvet midt i engelsktimen. Hun har længe følt sig utilpas og presset og må nu sygemeldes på ubestemt tid med angst. Hendes forældre er forstående og overbeviste om, at hun snart skal komme tilbage igen, og gymnasievennerne sender søde beskeder med ønsker om god bedring.

Pi selv har svært ved at mærke noget som helst, men et møde med den udviklingshæmmede pige Vicky, som bor oppe ovenpå, åbner op for nye måder at anskue livet på.

Forlaget Gyldendal

Eventyr

Indskoling, mellemtrin

EN FORTÆLLING OM SMÅKAGER, KONGESLOTTE OG ALT DET DER IKKE MÅ GLEMMES. 

Jeg åbner døren, og det er Mormor.

Hej? siger jeg. Er du stukket af fra plejehjemmet?

Jeg er tørstig, siger Mormor, og jeg laver isvand, og vi sætter os ud i solen.

Så siger jeg: Der var engang.

Nu smiler hun. Hun nikker. Hun siger: Der var engang, jaeh. Men der kommer ikke mere, kun et smil.

Jeg siger: Et kongeslot?

Forlaget Gyldendal

Lillebror

Indskoling

Elias bor med mor og far og er vel lidt alene. Gården er fuld af farlige drenge med mærkelige huer, de kalder ham snotunge. Mor spiser meget og meget mærkeligt. Sandkage med røget sild. Banan med sennep.

Det er, fordi hun er gravid, siger far. Du skal have en lillebror eller en lillesøster.

Aha, tænker Elias. En lille snotunge, man kan herse med. Alle tiders …

Forlaget Gyldendal

Mor

Indskoling
Mor er tyk. Kæmpetyk. Og hun kan lugte en pølsevogn på hundrede meters afstand. Og hun vil ikke spise gulerødder og blive tynd. Og nu har jeg fået nok af at have sådan en mor.

Forlaget Gyldendal

Hvordan laver man en baby?

Indskoling

I billedbogen Hvordan laver man en baby? tager Anna Fiske fat i alle de spørgsmål, som børn kan have, når det kommer til undfangelse, graviditet og fødsel. Hvordan kommer babyen ind i mors mave? Hvem kan overhovedet lave en baby, hvad sker der inde i maven, når den vokser sig stor, og hvordan kommer babyen så egentlig ud igen?

Hvordan laver man en baby? giver forældre og børn en rigtig god platform til en snak om alle de ting, et barn kan undre sig over, når det kommer til forplantning. Vi hører både om den konventionelle undfangelse, om reagensglasmetoden og hele processen fra æg og sædcelle til fødslen, men også om kærlighed, regnbuefamilier og diversitet. 

Forlaget Gyldendal

Mormor & mormor