Nationalt Netværk
Det nationale netværk er et online netværk, som afvikles løbende. Det nationalt netværk varer en time og vil ud fra forskellige temaer inspirere til, hvordan arbejdet med Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab kan hjælpes på vej ude på skolerne. Det nationalt netværk er for alle, der arbejder med SSF i folkeskolen (lærere, pædagoger, forvaltning, ledelse, vejledere, ressourcepersoner, sundhedsplejersker, elevråd, skolebestyrelse og lærerstuderende). Nogle netværksgange kan være mere relevante for visse faggrupper.
Nationalt netværk vil bestå af et tematiseret oplæg, hvor der undervejs er mulighed for at sparre med andre. Derudover vil der være en praksisdel, hvor der præsenteres og sparres omkring relevante materialer eller ressourcer.
Som del af det nationale netværk kan du tilgå alle netværksgangene, eller vælge dem ud som giver mening for dig. Du kan se en oversigt og læse mere om de nationale netværksgange herunder.
Tilmeld dig og få automatisk sendt program og link til møderne.
Fakta
Nationalt online netværk
Tid: kl. 14.00-15.00
Sted: Online
2025
Snus, vapes, nikotinposer, tobak, cigaretter, vandpibe, puffs – kært barn har mange navne
Emne: Nikotin
Målgruppe: Alle
Tidspunkt: Dato på vej
På dette netværksmøde vil vi koncentrere os om nikotinområdet, som er en del af SSF-faghæftets opgaver.
Mange skoler er udfordret på de forskellige nikotinprodukter, og rigtig mange undervisere føler sig ikke klædt på til at arbejde med emnet, fordi nikotinområdet hele tiden er i udvikling.
CFUs konsulent, Mia Hartmann, fortæller kort om nikotin og de forskellige produkter på markedet. Hun vil komme med forslag til, hvordan du kan arbejde med emnet i skolen. Og hun vil vise udvalgte materialer, som du kan bruge i arbejdet.
Efter oplægget er der mulighed for at sparre hinanden stærkere, ved at bidrage med gode materialer og erfaringer.
Tovholder: Kommer
Link: Kommer
2025
SSF og specialområdet
Emne: Specialområdet
Målgruppe: alle
Tidspunkt: Dato på vej
Tovholder: Kommer
Link: Kommer
December 2024
Materialer til din undervisning i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.
Emne: materialer til inspiration
Målgruppe: alle
Tidspunkt: Afholdt
På dette netværksmøde vil vi kigge på udvalgte materialer, som arbejder ind i det obligatoriske emne sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.
CFU’s konsulent Henriette Hjelm Hansen fortæller om forskellige udvalgte materialer, som både vil repræsentere bøger, film og tv-udsendelser, og som lægger sig op ad dansk og engelskfaget.
Vi slutter i fællesskab netværksmødet af, ved at lave en oversigt med materialeanbefalinger fra jer ude i skoleverdenen, som har erfaring med et lækkert materiale, som I har succes med at bruge.
Tovholder: Henriette Hjelm Hansen
Maj 2024
Hvordan kan forvaltningen støtte op om elevernes stemme?
Emne: Sætter fokus på støtte af elevrådets stemme
Målgruppe: alle
Tidspunkt: Afholdt
På denne netværksgang vil Rikke Marie Mattsson, der arbejder som pædagogisk konsulent med ansvar for fælleselevrådet i Køge Kommune, dele sine erfaringer med at støtte fælleselevråd i at lave en indsats inden for SSF.
Rikke vil introducere en model, der ved at koble forskellige indsatser på skolen, i kommunen og i samarbejde med eksterne parter, højner muligheden for at lykkes med en indsats.
Modellen kan efter mødet anvendes i en indsats på egen skole/ i egen kommune.
Efter oplægget præsenterer CFU jer for relevante materialer fra SSF-kompasset, som kan hjælpe de enkelte faggrupper fra modellen i gang med en indsats ift. sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.
Tovholder: Mette Bech
December 2023
Har jeg noget at skulle have sagt?
Emne: Sætter fokus på elevrådet
Målgruppe: ELEVRÅD
Tidspunkt: Afholdt
Rigtig mange elever synes, at seksualundervisningen i folkeskolen er mangelfuld. Men mange elever glemmer også, at de har noget at skulle have sagt – bl.a. igennem deres elevråd.
I dette oplæg sætter vi fokus på elevrådets rolle og muligheder.
Tag skolens elevrådsformand/-kvinde og næstformand/-kvinde med til netværksmødet og hør oplægget fra Danske Skoleelever om elevinddragelse og medbestemmelse i SSF i skolen og timerne.
Efter oplægget præsenterer CFU jer for relevante materialer fra SSF-kompasset, som I kan bruge til at arbejde videre med.
Tovholder: Christina Hellensberg
Oktober 2023
Genstandsdidaktik
Emne: Sætter fokus på genstandsdidaktik
Målgruppe: Alle
Tidspunkt: Afholdt
Når vi bruger genstande i vores undervisning, giver vi eleverne og os selv et frirum til at snakke om noget relevant, men ud fra et fælles tredje.
Genstande i undervisningen kan bl.a. være med til at fjerne det grænseoverskridende element, holde det private ude af debatten samt åbne op for en verden af undervisningsmaterialer.
På dette møde, vil vi dykke ned i genstandsdidaktikkens verden sammen med KØN – Museum for kønnenes kulturhistorie. KØN har stor erfaring med at bruge og arbejde med genstande i undervisningen.
Efter oplægget, vil CFU præsentere dig for mulige materialer på kompasset, som du kan bruge i din undervisning.”
Tovholder: Tine Brock
September 2023
Hvordan kommer vi fra viden til handling ?
Emne: Sætter fokus på handlekompetencer
Målgruppe: Alle
Tidspunkt: Afholdt
Det kan være frustrerende, når man føler, at man har klædt sine elever godt på, men eleverne ikke i stand til at handle i den viden, som de har fået.
Viden fordrer ikke automatisk til handling.
Essensen i SSF-faghæftet er at gøre eleverne handlekompetente. Men hvordan gør man så lige det?
I dette fagoplæg med Agnethe Blicher dykker vi ned i det sundhedspædagogiske begreb ”Handlekompetencer”.
Efter oplægget præsenterer CFU nogle bud på materialer, som har handlekompetencer i fokus.
Tovholder: Henriette Hjelm Hansen
Maj 2023
Synes du også, at det er svært med han, hun og hen?
Emne: Sætter fokus på køn
Målgruppe: Alle
Tidspunkt: Afholdt
Køn og kønsidentitet fylder mere og mere i billedet i dag. Rigtig mange undervisere finder det svært at tage hul på snakken, føler sig ikke fagligt klædt på eller er bange for at træde forkert i debatten.
Måske har du det også sådan?
På dette netværksmøde vil vi gennem et fagligt oplæg hjælpe dig med at tage hul på emnet køn. Oplægget holdes af Simone Due Rasmussen, som er formidlingsudvikler på museet KØN.
Efter oplægget vil CFU præsentere dig for mulige materialer om køn fra SSF-kompasset, så du har noget konkret, som du kan bruge i din undervisning.
Tovholder: Tine Brock
April 2023
Hvis ansvar, mit ansvar?
Emne: Når alles ansvar bliver til ingens ansvar.
Målgruppe: Alle
Tidspunkt: Afholdt
Når alle har ansvar for noget ender det ofte med, at ingen tager ansvaret. Det kan være fordi vi regner med at vores kolleger klarer den eller man tænker, at det ikke er en del af ens arbejdsportefølje. Sådan er det måske også med SSF på din skole?
I SSF ser vi ofte, at det er uklart, hvem der har ansvaret, med den konsekvens, at undervisningen falder mellem to stole. I dette oplæg sætter vi fokus på ansvarsfordelingen. Hvad siger faghæftet og hvordan kan mulige løsninger se ud.
I vil blive præsenteret for Sex & Samfunds bud på, hvordan man kan arbejde med at få skabt en systematisk ramme omkring seksualundervisning i grundskolen
Efter det faglige oplæg præsenterer CFU dig for relevante ressourcer på SSF-kompasset, som kan hjælpe med at klarlægge ansvarsfordelingen på din skole.
Tovholder: Mette Bech
Marts 2023
SSF Hvad for noget?
Emne: Kendskab til faghæftet
Målgruppe: Alle
Tidspunkt: Afholdt
SSF er et timeløst og obligatorisk emne i folkeskolen, som skal varetages af alle undervisere på alle årgange.
Mange har ikke kendskab til hvad det obligatoriske emne indebærer og hvem der skal varetage undervisningen.
Det gælder måske også for dig?
På dette netværksmøde sætter netværket fokus på faghæftet. I det faglige oplæg får du en magiterning af faghæftet, hvor vi kigger på ”fælles mål”, ”læseplan” og ”vejledning”.
I den sidste del præsenterer CFU dig for mulige relevante ressourcer på SSF-kompasset til at hjælpe dig i gang med dit SSF-arbejde på skolen.
OBS: Vær opmærksom på tidspunktet!
Tovholder: Mia Hartmann