Onlinekurser

header-stripes-illustration

Onlinekurserne for dig, der er lærer, skolepædagog, sundhedsplejerske eller studerende og klæder dig på til at undervise i SSF.

Du finder et kursus tilknyttet hvert fagligt tema. Kurset kan gennemføres med dit team, da kurset indledningsvis lægger op til faglig drøftelse for hvert tema. Du kan dog også gennemføre kurset alene.

I løbet af kurset får du introduktion til, hvordan temaet opfylder faghæftets formål, mål og kompetenceområder, så det bliver tydeligt, hvad SSF handler om på de enkelte klassetrin. Du kan desuden få forklaret fagbegreber og finde baggrundsviden for hvert tema, lade dig inspirere af indhold, læremidler og konkrete øvelser og metoder til din undervisning.

Kursets længde: ca. 1 times varighed for hvert tema.

Familieliv

Familieformer

I dag findes der mangfoldige familieformer, og i dette forløb skal vi blandt andet stille skarpt på, at det er vigtigt, at de forskellige familieformer er repræsenterede i undervisningens læremidler.

Grænser

Forløbet giver et indblik i, hvad det vil sige at give samtykke, og forslag til, hvordan læreren kan bruge spontane forløb til at undervise i temaer om grænser. Forløbet illustrerer også, at man allerede fra de mindste klasser kan arbejde med grænser.

Hvad er seksualitet?

Få information og viden om den historiske udvikling af seksualundervisningen, og hvad seksualitet egentlig dækker over.

 

Identitet

Ifølge faghæftet spiller blandt andet køn, krop og seksualitet ind på den enkeltes identitet – men spørgsmålet er, hvad det så vil sige at have en identitet i en verden, hvor vi også formes af de sociale medier. 

Kost, kropsidealer og selvfremstilling​

Hvorfor og hvilke kropsidealer dominerer blandt unge, og hvad betyder det for de unges mentale sundhed? Hvad er en “sund” kost, og hvordan kan vi udfordre misinformation om kost på sociale medier?

Kønsorganer og pubertet

Få mere at vide om kroppens udvikling i puberteten, og lær om, hvilke didaktiske overvejelser om sproget der kan være nyttige i forbindelse med seksualundervisning.

 

Lighed og ligestilling

Selvom vi skriver 2022, er der stadig behov for at undervise i temaer som lighed, ligestilling og den enkeltes livschancer. I dette afsnit sættes der spot på netop de temaer med referencer til blandt andet FN’s Verdensmål, Barnets rettigheder og menneskerettigheder. 

Normbevidst seksualundervisning

Få et indblik i elevernes syn på, hvad en god seksualunderviser kan, og få mere at vide om emner relateret til køn og kønsidentitet.

 

Rygning og alkohol

Bliv klogere på, hvordan rygning og alkohol indvirker på kroppen, og lær om flertalsmisforståelser og gruppepres blandt unge. Få forslag til, hvordan læreren kan samarbejde med eksterne aktører og forældre.

Sex

Få mere at vide om, hvordan man som lærer kan undervise i tabubelagte emner i seksualundervisning, og få viden om prævention, kønssygdomme, og hvad en kønskrans er.

Sundhed

Sundhedsbegrebet indeholder både en fysisk og mental dimension. Bliv klogere på, hvordan unge forholder sig til sundhed, og hvordan udvikling af elevers handlekompetence er en del af sundhedsundervisningen.

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden