Partiernes skjulte overgreb

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Dansk dokumentarserie. “TV 2 Dokumentar” har i halvandet år undersøgt kulturen i de danske ungdomspolitiske partier. Ni unge kvinder står frem og fortæller om grænseoverskridende adfærd, magtmisbrug og seksuelle krænkelser og overgreb. De fortæller om, hvordan de er blevet opfordret til at smide trusser og bh, som blev hængt op på en tørresnor i baren, mod at få et gratis barkort i bytte. Hvordan der blev sunget sange om “intropiger, der skal ned på alle fire”. Og hvordan der blev skrevet grove sexistiske kommentarer i en Facebooktråd om kvinder, mens de var på talerstolen. De fortæller om en kultur, de kalder syg, og som de nu vil til livs.

“Partiernes skjulte overgreb” er en oplagt tv-dokumentar at bruge i udskolingens danskfag. Den kunne fx indgå i temaer som ”Grænser”, ”Magt og afmagt” eller ”Seksualitet og rettigheder” og i den sammenhæng byde det obligatoriske emne ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’ ind til et samarbejde. Der er udarbejdet et kapitelsæt med spørgsmål, der fører eleverne gennem en undersøgelse af pigernes konkrete oplevelser. Med afsæt i denne undersøgelse kunne det være interessant for klassefællesskabet at diskutere de handlemuligheder, dokumentarens personer har:

Hvad gør man helt konkret som pige, hvis en gruppe fulde drenge skråler, at i denne bar hænger pigerne deres bh på en tørresnor? Hvilke konsekvenser ville det få at reagere på den måde?

Hvordan reagerer man helt konkret som dreng, hvis man pludselig bliver inviteret ind i en kommentartråd med grove sexistiske kommentarer af pigerne i ungdomspartiet? Hvilke konsekvenser ville det få at reagere på den måde? 

Målgruppe

9.-10. klasse

Fag

Dansk

Type

Dokumentar, TV udsendelse

Tema

Grænser

Andre temaer om Grænser

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden