Lille pige

header-stripes-illustration

Om læremidlet

7 år gamle Sasha er født i en drengekrop, men har altid vidst, at hun er en pige. I dagligdagen bliver hun mødt anderledes end sine jævnaldrende. Hendes forældre kæmper derfor en konstant kamp for at oplyse om Sashas udfordringer og få dem anerkendt.

Fransk “flue-på-væggen-dokumentar” om syvårige, transkønnede Sasha og hendes forældre. Særdeles velegnet til undervisningsforløb om transkønnethed, kønsdysfori, og transfobi. Om familiens rolle, de nære omgivelsers reaktioner, familielægens, myndighedernes og skolens. Men først og sidst er det en gribende, smuk skildring af den 7-årige Sasha (kønsneutralt navn på fransk) og hendes indestængte følelser, som dog i et par scener bliver forløst under samtaler med de voksne omkring hende.

Men hendes forældres og søskendes ubetingede kærlighed bærer hende igennem. Filmen er uden kommentarspor og stiller ikke spørgsmål, fx om årsag/virkning, behandling, hvor tidligt der skal sættes ind etc.

I arbejdet med filmen kan man inddrage elementer af det obligatoriske emne ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’, fx ift. venskabers og relationers betydning for sundhed og trivsel samt normer for køn og krop i et globalt perspektiv.

Målgruppe

6.-10. klasse

Fag

Dansk

Type

Dokumentar, Film

Tema

Familieliv, Identitet, Krop og pubertet, Køn

Andre temaer om Familieliv

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden