Kina – generation enebørn

header-stripes-illustration

Om læremidlet

I årtier har Kina brutalt håndhævet etbarnspolitikken. Nu åbner landet for, at familier kan få barn nummer to. Horisont fortæller om verdenshistoriens største, sociale eksperiment – hvor kvinder blev tvunget til abort i syvende måned, og nogle ligefrem fik stjålet deres nyfødte børn. Den kinesiske etbarnspolitik kan ses som et stort socialt eksperiment, der fik bremset befolkningsvæksten i Kina, men som satte en grænse for den frie ret til at få børn.

Udsendelsen diskuterer konsekvenserne af godt 35 år med etbarnspolitik, som det kinesiske styre nu lemper. Man ser nu primært familier med enebørn, men derved opstår en udfordring for det sociale sikkerhedsnet og en risiko for en fremtidig stor ældrebyrde i samfundet. Da drenge samtidig har haft højest prioritet under etbarnspolitikken, ser man nu desuden en kønsskævvridning i samfundet med mange giftemodne mænd uden mulighed for at finde en partner. Udsendelsen kan derfor lægge op til debat om brugen af etbarnspolitikken samt håndteringen heraf med tvangsfjernelse af børn og abortepidemi samt straffene for at gå imod styrets politik.

I arbejdet med udsendelsen kan man inddrage elementer af det obligatoriske emne ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’ ved eksempelvis at fokusere på familietyperne i Kina samt de mønsterbrydere, der har valgt at trodse etbarnspolitikken.

Målgruppe

9.-10. klasse

Fag

Geografi

Type

Dokumentar

Tema

Familieliv

Andre temaer om Familieliv

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden