Hvem er det, du kalder fed?

header-stripes-illustration

Om læremidlet

I ‘Hvem er det, du kalder fed?’ samles ni mennesker, der lever med fedme, i en måned under ét tag i Oxfordshire for at undersøge holdninger til fedme.

I den ene ende af spektret er den 57-årige Del med mavebånd, som tidligere vejede 158 kg og havde mange helbredsproblemer sammen med bivirkninger fra det lægemiddel, han tager for at kontrollere dem. I den anden ende af spektret er Victoria, en fedt-positiv fortaler og aktivist, der kalder fedmekirurgi “mave-amputation” og anser “overvægt” og “fede” for at være stødende udtryk, der har unødvendige moralske implikationer ved at antyde, at der er en vægt, du “burde” have. 

Alle ni virker mentalt robuste nok til at udelukke de beskyldninger om udnyttelse, der almindeligvis fremsættes mod denne slags ting. De formulerer deres egne livserfaringer og deres reaktioner på de forskellige positioner, som de øvrige i huset har.

I arbejdet med udsendelsen kan man inddrage elementer af det obligatoriske emne ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’ med fokus på kroppen, sundhed, normer og idealer i Danmark og globalt.

Målgruppe

8.-10. klasse

Fag

Biologi

Type

Dokumentar

Tema

Identitet, Krop og pubertet, Normer og idealer, Sundhed

Andre temaer om Identitet

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden