#Girlgaze

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Svensk reportageserie. En ny bølge af unge kvinder, der fotograferer sig selv og hinanden, ses pludseligt mere end nogensinde på platforme som Instagram og endda i kunstverdenen. Efter århundreder med mandlige blikke ønsker kvinder nu at overtage billedet selv. Men nogle af dem forstyrrer, provokerer og vækker had.

Fra selfie til #krop #køn #seksualitet
»Hvor er jeg?«, »Hvorfra tales der?« Disse spørgsmål, snarere end det velkendte »Hvem er jeg?«, trænger sig i dag på med overvældende styrke inden for kunsten. I reportageserien #Girlgaze får vi et indblik i, hvordan kvindelige kunstnere behandler områder som krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv ved at undersøge dynamikken mellem privat- og offentlighedssfære, mellem voyeurisme og ekshibitionisme og mellem den rene og den urene kvindekrop i deres kunst.
I artiklen ‘Fra selfie til #krop #køn #seksualitet’ præsenteres et billedkunstfagligt læringsforløb med et tværfagligt fokus på undervisningen i det obligatoriske emne sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF/BUVM). I læringsforløbet arbejder eleverne med normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv gennem kunstens og kulturens billeder ved selv at fremstille billedprojekter, der omhandler iscenesatte fotos. Herved beskæftiger de sig med, hvordan de iscenesætter sig selv visuelt ved at træffe en række valg i forhold til billedkomposition og billedets samlede udtryk. Forløbet giver en forståelse af egne og andres erfaringer og undren vedrørende temaet og medvirker til, at eleverne opnår erkendelse af egne grænser og rettigheder samt forståelse for andres.

Målgruppe

8.-10. klasse

Fag

Billedkunst

Type

TV udsendelse

Tema

Køn

Andre temaer om Køn

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden