Drag på liv og død

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Svensk reportageserie. Drag er et verdensfænomen. På sociale medier spredes nye makeupteknikker som en løbeild, og ungedrag stjerner drømmer om at deltage i det amerikanske realityprogram “RuPauls Drag Race”. Samtidig går andre dele af verden i den modsatte grøft. Kobra træffer verdens ældste dragartist og rejser til Rusland, hvor det at være drag kan være et spørgsmål om liv eller død.

Nuancer og mangfoldighed
I reportagen ‘Drag på liv og død’ præsenteres et univers af funklende succeshistorier. Men under de rhinstenbesatte kostumer er også fortællingen om at være anderledes end de andre, så anderledes at det i nogle tilfælde kan være et spørgsmål om liv eller død.

Vi inviteres ind i garderober, som er fyldt til bristepunktet med gallakjoler, makeup og fjerbesatte hovedbeklædninger. Men roberne er mere end fejlfrit håndværk. I tøjet sidder følelser. Hvert enkelt kostume i draggarderoben udgør en historie, og tilsammen udfolder de en alternativ fortælling om en forståelse af, hvordan man kan være dreng/mand og pige/kvinde på mange forskellige måder.
I artiklen ‘Nuancer og mangfoldighed’ (håndværk og design, CFU) præsenteres et håndværk og design-læringsforløb med et tværfagligt fokus på undervisningen i det obligatoriske emne sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF/BUVM).

I læringsforløbet arbejder eleverne med normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv ved selv at designe papiremballage til kosmetik til dragsegmentet. Gennem en undersøgelse af brugergruppen og dens perspektiv får eleverne en forståelse af, hvordan man kan være dreng/mand og pige/kvinde på mange forskellige måder.

Målgruppe

8.-10. klasse

Fag

Håndværk og design

Type

Materiale

Tema

Rettigheder

Andre temaer om Rettigheder

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden