deSHAME

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Med Projekt deSHAME har Red Barnet udviklet undervisningsmaterialer til både mellemtrin og udskoling med fokus på digitale krænkelser og digitale seksualiserede krænkelser blandt unge. Materialerne er tilpasset de to trin, og de giver hver især viden og værktøjer til at forstå, genkende og sige fra over for grænseoverskridende og krænkende adfærd på nettet.

I materialet henvendt til mellemtrinnet bruger vi konsekvent udtrykket ‘digitale krænkelser’ til at beskrive en specifik form for problematisk adfærd på digitale platforme. Det kan være kønsstereotype holdninger og kropsudskamning som fx negative kommentarer om andres udseende eller ufrivillig deling af nøgenbilleder. I materialet henvendt til udskolingen bruges begrebet ‘digitale seksualiserede krænkelser’. For at forebygge digitale seksualiserede krænkelser er det centralt at arbejde med digitale krænkelser allerede på mellemtrinnet.

Supplerende link til SletDet – Red Barnets gratis og fortrolige rådgivning om ubehagelige oplevelser på nettet og digitale krænkelser. SletDet Rådgivningen hjælper børn og unge under 18 år samt forældre, pårørende og fagpersoner.

Målgruppe

Mellemtrin og udskoling

Fag

Tværfag

Type

Forløb, Video

Tema

Digitalt liv, Grænser, Identitet, Normer og idealer, Rettigheder, Relationer og følelser, Seksualitet, Sex, Sundhed, Trivsel

Andre temaer om Digitalt liv

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden