Bjørnen

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Carli er lige startet i gymnasiet, da hun bliver inviteret til puttemiddag hos 3.g’erne. Hun glæder sig over at være udvalgt, men aftenen forløber helt anderledes, end hun havde forventet, og den forandrer noget i hende, der kun kan heles i naturen.

Bjørnen er en billednovelle til unge om at sige fra. Den forløber i to spor: I det ene følger vi Carli, der ligesom de andre puttepiger bliver iklædt katteører og haler og kun må sige miaw. De skal servere for drengene, tungekysse hinanden og slikke på agurker. I det andet spor følger vi Carli efter festen. Hun er fortrukket til naturen, og skov og bjørne bliver inddraget som en helbredende kraft i Carlis tackling af at blive nedgjort til puttefesten. I naturen finder hun ud af, at det aldrig er for sent at sige NEJ.

På tekstsiden er der beskrivende tekst i form af billedsprog og naturmetaforer. Illustrationerne er collager af forskellige tegneteknikker: kridttegninger, akvareller, fedtfarver og naturillustrationer. Billedsiden komplementerer på fineste vis både tekst og sindsstemning hos hovedpersonen, Carli.

Billednovellen er et oplagt valg i arbejdet med ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’, når der skal arbejdes med personlige grænser.

Målgruppe

8.-10. klasse

Fag

Dansk

Type

E-bog

Tema

Grænser

Andre temaer om Grænser

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden