Berørte Katrine

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Katrine er 16 år, arbejder i Wienerbageren 20 timer om ugen og prøver ved siden af at holde styr på sin mor, der er helt forsumpet i alkohol og trælse kærester. Efter en fest bliver Katrine gravid med Markus, og de er til at begynde med helt enige om, at “den skal væk”. Men selv om listen med plusser og minusser faktisk kun indeholder minusser, vokser idéen om at blive en familie sig stærkere. Markus vil gerne være ansvarlig og støtte Katrine, og hun flytter hurtigt ind hos ham og hans forældre, der kaster sig så ivrigt ind i den nye situation, at de næsten overtager projekt “barn”.

Selv om Markus har alle de bedste intentioner, så drages han mod ungdomslivet og festerne på gymnasiet, og pludselig skal Katrine navigere alene mellem en række voksne med forskellige dagsordener, der ikke altid flugter med hendes egne.

Berørte Katrine er en kort og hurtiglæst roman, der kredser om vigtige og store ungdomstemaer. I det obligatoriske arbejde med ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’ vil romanen kunne byde ind på vigtige temaer som livsstil og levevilkår, relationer og følelser, sex samt familieliv. Eleverne vil sandsynligvis blive optaget at problematikken omkring uønsket graviditet, og de skal have mulighed for at undersøge, hvilke rettigheder der gælder for mor og far på området. Hvis der er stor nysgerrighed omkring dette aspekt, kan man eventuelt lade eleverne fordybe sig i forskelligt materiale (fx fra Mødrehjælpen), der hjælper kommende forældre med at tackle forskellige følelser og vigtige samtaler.

Romanen lægger også op til, at eleverne får mulighed for at diskutere, hvordan Katrines og Markus’ forskellige familiebaggrunde spiller ind i forhold til deres holdning til og mulighed for at blive teenageforældre.

Målgruppe

8.-10. klasse

Fag

Dansk

Type

E-bog

Tema

Familieliv, Livsstil og levevilkår, Relationer og følelser, Sex

Andre temaer om Familieliv

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden