
Her finder du inspiration til at arbejde med SSF ind i dine fag. Der er rig mulighed for at samarbejde med dit team om relevante temaer, der passer til dine elever. Der er et bredt udvalg til både indskoling, mellemtrin og udskoling.
Læremidler og forløb er fra mitCFU og forskellige interesseorganisationer.
De forskellige kompetenceløft er gratis og for dig, der gerne vil have mere viden om og kompetencer i at undervise i sundhed, seksualitet og familieliv i skolen.
Center for Undervisningsmidler (CFU) afholder kurser og kickoffdage regionalt.
De forskellige ressourcer er for dig, der er optaget af at give børn og unge mulighed for at få viden om og forholde sig til sundhed, seksualitet og familieliv i skolen.
SSF er forkortelsen for det obligatoriske emne sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.
Her kan du få mere viden om, hvad SSF er, og hvordan du kan gøre en forskel i forhold til styrke SSF på din skole.
SSF er noget, I skal være fælles om at løfte på skolen.
Raftehegn er en billednovelle med tekst af Kim Fupz Aakeson og illustrationer af Els Cools. Novellen handler om en dreng, der – mod betaling – har lovet at hjælpe sin far med at bygge et raftehegn, som kan skærme mod naboernes og hundelufternes nysgerrige blikke. Handlingsgangen er helt simpel: Far og søn bygger hegnet en lørdag, kun afbrudt af en kort frokostpause. Kraften og saften i historien ligger imidlertid i stemningen, hvor det drypper af gift mellem forældrene i familien – både fra tekst og billeder. Moren er imod hegnet, og som læser forstår man efterhånden, at hegnet er et stærkt symbol på den psykologiske mur, faren er ved at bygge rundt om sin familie, så ingen ser, hvordan han er både psykisk og fysisk voldelig. Novellen har en åben slutning, hvor der er god plads til elevernes diskussion af drengens rolle og fremtid i familien.
Raftehegn er en stærk fortælling om dysfunktionelle familiemønstre og en søns opgør med sin far i overgangen fra dreng til ung mand. Derfor er den også velegnet til brug i ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’, når der skal sættes fokus på personlige grænser, relationer og familieliv. Eleverne kan undersøge forskellige steder i teksten, hvor familiens dysfunktion skinner igennem, og komme med eksempler på, hvordan de oplever, at forældrenes relation påvirker sønnen. De kan opfordres til at komme med hypoteser om, HVORFOR faren er, som han er, hvilket fx kunne føre til samtaler om “den sociale arv”.
Klassen kan også udvikle deres visioner for det gode familieliv, hvor der bliver mulighed for at stille skarpt på begreber som chikane, psykisk sundhed og børns rettigheder.
Endelig lægger novellens åbne slutning op til, at eleverne forholder sig til de handlemuligheder, novellens hovedperson står med i forhold til sine følelsesmæssige dilemmaer. Hvilken side af “hegnet” ender han på, og hvad kan konkret påvirke hans beslutninger? Det kunne være en idé at lade eleverne tilskrive en slutning, hvor de giver udtryk for deres forståelse og holdninger.
7.-10. klasse
Dansk
E-bog
Familieliv, Grænser, Relationer og følelser
Andre temaer om Familieliv
Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.
Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling
Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.
Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.
Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.
Forlaget Gutkind