Din geniale krop

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Teenagere er under ombygning! I denne udsendelse kigger vi nærmere på overgangen fra barn til voksen. Forskerne går tæt på forandringerne i både krop og hjerne i teenageårene og også før, da puberteten starter tidligere og tidligere ift. for bare 30 år siden.

Et testpanel af teenagere og voksne er gennemgående i udsendelsen og viser de grundlæggende forskelle på teenagehjernen og den voksne hjerne ved en række tests, som tester de to forskellige grupper af personer. Nogle af testene kan også afprøves i større eller mindre grad i undervisningen i biologi og inddrage elementer fra sundhed- og seksualundervisning og familiekundskab.

Hjernens udvikling i forhold til drenge og piger er forskellig, og måden, vi laver skole på, problematiseres ift. drenge og pigers forskellige modenhed ved forskellige aldre. Forskellen på kønnene er større, end man lige umiddelbart skulle tro, og især hjernen udvikles vidt forskelligt hos drenge og piger og i forskelligt tempo. Udsendelsen stiller spørgsmål ved, om den måde, vi inddeler børn i skolen på i dag via cpr-nummer – er den mest hensigtsmæssige. Det kan måske skabe grobund for en god snak/diskussion i klassen: Hvordan skal den ideelle skole udformes? Hvordan skaber vi rammer for bedst muligt samarbejde, hvis vi skal tage hensyn til forskelle på hjernens forskellige udviklingsniveauer?

Målgruppe

6.-10. klasse

Fag

Biologi, Natur og teknologi

Type

Dokumentar

Tema

Krop og pubertet, Seksualitet

Andre temaer om Krop og pubertet

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden