Natten til lørdag 1-3

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Dansk kortfilmserie i tre dele. En gymnasiefest tager pludselig en drejning, da Karl bliver beskyldt for at have voldtaget Rosa, som han har drukket en del alkohol sammen med og har flirtet med hele aftenen. Har han voldtaget hende? Natten til lørdag er en serie om, hvor svært det kan være at aflæse sine egne og andres grænser – og stå ved dem. Over tre afsnit gennemlever vi den samme aften som hver af de tre hovedkarakterer: Karl, Rosa og Ida.

Fiktionsserien er særligt oplagt at inddrage, når det eksempelvis skal handle om begrebet samtykke i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Dels giver den anledning til at definere, at sex er samtykkende, når det er frivilligt, baseret på tryghed og respekt, og når man deltager uden psykisk eller fysisk tvang. Altså en grundlæggende undervisning i elevernes rettigheder.

Men netop fordi historien er fortalt fra tre forskellige perspektiver, giver den rigtig god mulighed for at lade eleverne undersøge alle gråzonerne og nuancerne i fortællingen. Hvor ser eleverne, at det går galt for Karl, så han ikke helt får afstemt med Rosa, om hun er med på, at kys bliver til sex? Hvordan kunne Rosa have gjort det tydeligere for sig selv og Karl, at hun ikke var med hele vejen? Hvordan influerer Idas egne behov på den måde, hun taler med veninden om episoden på?
Og lige så vigtigt: Er der noget i vores ungdomskultur, festkultur og i vores normer og kønsopfattelser, der gør, at det kan være svært at tolke, om man får tilladelse til sex? 

Måske kunne eleverne lege med at tildigte fortællingen et fjerde perspektiv, de selv finder på. Hvordan kunne denne person handle i løbet af gymnasiefesten, og hvilke samtaler kunne denne person have med Karl, Rosa og Ida, så aftenen var faldet anderledes og meget bedre ud?

Link til del 2 og 3 kan ses, når du vælger ‘Åbn læremiddel’ nedenfor.

Målgruppe

9.-10. klasse

Fag

Dansk

Type

Kortfilm, TV udsendelse

Tema

Grænser, Relationer og følelser, Seksualitet

Andre temaer om Grænser

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cypersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyperbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyperbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Introfilm

Guide til siden