Herlufsholms hemmeligheder

header-stripes-illustration

Om læremidlet

Dansk dokumentar fra 2022. Herlufsholm har i årtier stået som et ikon for eliten i Danmark. I denne dokumentar fortæller en række tidligere elever, at der i årevis har været en voldelig kultur med krænkelser og grov mobning på skolen. Særligt den såkaldte præfektordning, hvor ældre elever overdrages en del af ansvaret for de yngste elevers sociale liv, beskrives som stærkt problematisk. Dokumentaren afslører både, at rektor og ledelse har kendt til helt aktuelle sager, og at de har opfordret til, at grove krænkelsessager bliver håndteret internt uden anmeldelse til og involvering af politiet.

Dokumentaren “Herlufsholms hemmeligheder” skabte enorm debat, da den blev vist på nationalt TV, og den er dermed et godt eksempel på, hvor magtfuld genredokumentaren kan være. Der er i mitCFU udarbejdet et kapitelsæt til udsendelsen, hvor elever fra 7.-10. klasse får mulighed for at undersøge dokumentarens form og indhold i et danskfagligt perspektiv. Der stilles fx skarpt på anslaget, fortælleformerne, skolens sadistiske kultur, brugen af kildetyper samt de ændringer på skolen, dokumentaren førte til.

Derudover vil det være helt oplagt at inddrage dokumentaren i arbejdet med ‘sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab’ med temaer som grænser og trivsel. Der kunne indledes med en undersøgelse af, hvilke traditioner og strukturer på skolen, der tillader eller ligefrem opfordrer enkeltindivider til grænseoverskridende adfærd. Herefter kunne klassen i fællesskab udarbejde trivselsvisioner for en kostskole, hvor eleverne lever uden forældrenes daglige beskyttelse. Hvilke konkrete forandringer og handlinger skal der ske på skolen for at imødegå trivselsvisionen, og er de ændringer, vi har set på skolen indtil nu, de rigtige?

Målgruppe

7.-10. klasse

Fag

Dansk

Type

TV udsendelse

Tema

Digitalt liv, Grænser, Trivsel

Andre temaer om Digitalt liv

Digital dømmekraft

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om digital dømmekraft

Cybersikkerhed

Her er forskellige forløb, der lærer eleverne om det at færdes på nettet.

Cyberbullying

Cyberbullying fra British Council giver en god forklaring på, hvad forskellen er på bullying og cyberbulling er...

Mine favoritter

Online Kommunikation

Målgruppe

Fag

Type

Tema

Del favoritter på mail

Tag dine favoritter med dig. Send dine favoritmaterialer til din mail eller en kollega.

Med døden til følge af Lars Daneskov

Tema: Familieliv, identitet, relationer og følelser
Målgruppe: Mellemtrin og udskoling

Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden ad gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se.

Det var der, hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sit eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er en gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør.

Forlaget Gutkind

Introfilm

Guide til siden